Válasszon nyelvet

Köszöntjük az Olvasót!

 

A budai várnegyed két végén immár több mint fél évszázada a kultúra és a tudomány intézményei kaptak otthont. A második világháború után, a romjaiból újjászülető várpalota épületeiben a jelenlegi Budapesti Történeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, majd később az Országos Széchényi Könyvtár, míg a polgárváros egykori palotáiban a Magyar Tudományos Akadémia humán és társadalomtudományi kutatóhelyei helyezkedtek el, lassan-lassan belakva hazánk talán legismertebb helyszínét, mely szépségével és történelmi emlékeivel időközben méltán vált a világörökség részévé.

A budai várhegy természetes kilátóként magasodik fővárosunk fölé; de nem csak a jelent láttatja – műemlékeivel, kőbe zárt történelmével múltunknak is hű tükörképét nyújtja. Hozzá kapcsolódó tudásunk mindannyiunk közös öröksége, melyet nemzedékek adtak és adnak át egymásnak. Modern korunk a számítógépek világa: a nap mint nap ránk zúduló információk sodrása vetekszik a Dunáéval. Nem könnyű eligazodni közöttük, éppen ezért a rendelkezésre álló adathalmazokat feltárni, rendszerezni és a megszerzett ismereteket a legszélesebb körben terjeszteni az egyik legfontosabb kötelessége az örökségvédelemmel és a történelmi múltunk művelésével hivatásszerűen foglalkozó kutatóknak.

A tudáshoz való szabad hozzáférés a nyilvánosság elengedhetetlen feltétele. Ennek a gondolatnak a jegyében bocsátjuk útjára a hazai és külföldi érdeklődő nagyközönség számára a budai vár helytörténeti és építészeti emlékeit összefoglaló internetes adatbázisunkat.

 

Budapest, 2013. december 9.

 

 

Dr. Bodó Sándor Dr. Fodor Pál
a BTM főigazgatója az MTA BTK főigazgatója