Válasszon nyelvet

Hess András tér - XI. Ince pápa emlékműve

0391Buda 1686-os ostromának 250. évfordulóján, 1936-ban emelték a visszavételt sürgető és hathatósan támogató XI. Ince pápa (eredeti nevén Benedetto Odescalchi) emlékére. A barokkos ízlésű kő talapzaton álló bronz szobor a pápát mintázza fején a pápai koronával, jobbjában hármas kereszttel. A szobrot Damkó József készítette, a talapzat építésze Walder Gyula. A talapzat előoldalán, az Odescalchi-címer alatt felirat: XI. INCE PÁPA / MAGYARORSZÁG MEGMENTŐJE / EMLÉKÉNEK / A HÁLÁS NEMZET 1686-1936.

A talapzat hátoldalán a Szent Liga emlékérmének nagyméretű, kőbevésett másolata a négy, a török elleni hadjáratokban meghatározó személy - XI. Ince pápa, I. Lipót osztrák császár, Sobieski János lengyel király és Giustiniani velencei dózse - ábrázolásával, fejük felett a nevükre utaló felirattal: INNOC-XI-PONT-LEOP-IMP-JOA-III-REX-PO-M-A-IVS-VE-DVX. A kőmedál alatti mezőben lévő felirat: BUDAM VIRGINIS / DABIT AUXILIUM.

A talapzat két oldalán a visszafoglaláshoz kapcsolódó domborművek láthatók: Buonvisi bíboros és Marco D'Aviano átveszi a pápától a török elleni háború megindításáról szóló bullát; valamint egy debreceni hajdú elsőként tűzi ki a keresztes zászlót Budavár falára.

0392