Válasszon nyelvet

Táncsics Mihály utca 5.

0931Egyemeletes lakóház korai klasszicista homlokzattal. Tömegében és kiosztásában nagyon hasonlít a mellette álló, 3. számú lakóházra, azonban homlokzati síkja ahhoz képest jóval előrébb áll, s így a két épület találkozásánál az 5. számú ház utcába metsző sarkot képez.

A ház utca felőli része a 18. században épült fel középkori maradványokon, 1813-ban átépítették, és az udvar felé kibővítették Fratics József számára. Ekkor alakult ki fő vonalaiban a mainak megfelelő klasszicista homlokzata, s egyben L-alakú alaprajza. 1934-ben jelentősebb, elsősorban a belső teret érintő átalakítást hajtottak végre, amely azonban a homlokzaton is változást okozott: a földszinten lévő ablak mellé újabbat törtek (ugyanekkor lebontották udvari hátsó szárnyát is). A második világháború végi ostrom során csak kisebb sérüléseket szenvedett.

Háromtengelyes főhomlokzata rendkívül egyszerű, díszét jószerével csak az emeleti ablakok fölötti erőteljes szemöldökpárkány adja (a középső ablak felett timpanonnal) és a földszint bal oldalán elhelyezkedő kőkeretes kapu, amelynek a kapuszárnya és kilincsei eredetiek.